Reklama
 
Blog | Tomáš Chalupa

Trapnomagie kolem Bátory

 

Dušoval jsem se skoro měsíc, že ke kauze pana Bátory nenapíšu ani čárku. Mediální a politické tance kolem tohoto úředníka mi přišly zbytečné, dnešní doba má daleko závažnější problémy. Jenže sliby chyby a to včetně těch, daných sám sobě. Možná jsem přecitlivělý, ale mě dnešní vyústění krize kolem Bátory doslova vyrazilo dech. Pan Dobeš s knížetem Schwarzenbergem se dobrali takového výsledku, že nad ním zůstává rozum stát. V celé nahotě se však díky tomu ukázala kupa lží a nesmyslů, kterými nás krmili představitelé všech vládních stran.  Vezměme to popořadě.

1. Pana Bátoru nelze nikdy propustit, neumožňuje to zákoník práce.

Toto opakovaně tvrdili představitelé Veverek všude, kde mohli. Karolina Peake dokonce na toto téma údajně sestavila jakýsi právní rozbor. Teď se ale kázalo, že to vlastně velmi lehce jde. Stejně tak se to vědělo celou dobu, ale véčkaři se nějak bránit museli a sáhli k tomuto mimořádně trapnému argumentu.  Trapný je o to víc, že se stovky a tisíce lidí musí vyrovnávat s tím, že mohou být velmi lehce propouštěni ze svých zaměstnání, zákoník nezákoník. Každý ví, že zaměstnavatel si nějakou cestu, jak se zbavit konkrétního pracovníka, vždycky najde. Proč by to měl být problém zrovna u Bátory, nikdo neví. A už se to ani nedoví, protože už to zase neplatí a s Bátorou se vesele šoupe sem a tam.

2. Skvělý personalista

Reklama

Hlavním argumentem ministra školství Dobeše, proč si veš v kožichu Bátoru na ministerstvu drží, je, že je to skvělý úředník a schopný personalista. Když odhlédneme od faktu, že Bátora se personalistice nikdy nevěnoval a ani ji nevystudoval, i tak zůstává otazník nad tím, co tak skvělého tento člověk vykonal, respektive mohl vykonat v čele Personálního odboru.  Ministr se nechal slyšet, že Bátora jediný je schopný zvládnout masivní propouštění, které na ministerstvu chystá. To je pro změnu výsměch všem profesionálním personalistům, pro které je propouštění a také nábor zaměstnanců hlavní náplní jejich činnosti. Nevěřím tomu, že žádný jiný personalista, schopný propustit pár desítek úředníků, by se v České republice nenašel. Teď si ho navíc stejně bude muset Dobeš najít.

3. Snížíme byrokracii  

Pan Bátora podobně jako třeba Radek John nebo Karolina Peake sklízí plody tradičního českého zvyku – vytvářet speciální a často dosti bizarní funkce pro ty, na které se v rámci rozdělování klasických pašaliků nedostalo. Korýtko se zkrátka jen musí nějak vznešeně pojmenovat a na dotyčném už pak je, aby veřejnosti vysvětlil, co hodlá na daném místě dělat a proč ono místo vlastně muselo vzniknout. Zřejmě se tedy brzy od ministra Dobeše dozvíme, že jeho vedoucí kanceláře je mimořádně vytížený a potřebuje urychleně Bátorovu pomoc. Také jistě vyhlásí, že daná pozice daňového poplatníka nic nestojí, že její vznik je součástí dlouhodobé koncepce a že je celkově strašně moc potřebná.  Zároveň nám však sdělí, že tam Bátora nebude mít vůbec žádné pravomoci, nebude do ničeho zasahovat a nebude vlastně nic dělat (to aby nepozlobil knížete Schwarzenberga, který si zatím myslí, že Bátora je nyní řadový úředník). Bátora tak bude pobírat plat a bude mít teplé místečko. Byrokracie se bude snižovat jinde a jindy.

4. Principiální postoj

Co je obzvláště nechutné je tvrzení, že TOP 09 se do Bátory pustila, protože chce zabránit jakémusi šíření extrémních pravicových myšlenek na ministerstvu školství. Za tento chvályhodný postoj je však nikdo nechválí, ba naopak, jak si postěžoval Petr Gazdík. Argument má dvě vady na kráse. Jednak měla topka protestovat proti Bátorovi okamžitě a ne, až se na ministerstvu uhnízdil. A jednak měli požadovat jeho úplný odchod z ministerstva. Přestup do jiné funkce přece nic neřeší. Je to jakoby někdo požadoval odchod fotbalového útočníka z klubu, protože je xenofob, homofob a neonacista a klub by to řešil jeho přesunem na pozici pravého obránce.

Celkově vzato, zoufalejší, pitomější a hlavně pokrytečtější řešení si opravdu neumím představit.